Noorder Leidsevaart 11, 2182 NA Hillegom

De diervriendelijke tuin: een paradijs voor mens en dier

Een diervriendelijke tuin is een tuin die een thuis biedt aan een verscheidenheid aan dieren. Dit kan variëren van kleine dieren zoals insecten en vogels tot grotere dieren zoals egels en vleermuizen. Een diervriendelijke tuin is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor de mens. Het is namelijk een bron van plezier en ontspanning om dieren in je tuin te zien.

Hoe maak je een diervriendelijke tuin?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je tuin diervriendelijker te maken. Hier zijn een paar tips:

  • Zorg voor gevarieerde beplanting, het liefst inheems gecombineerd met natuurondersteunende soorten. Dit biedt een voedselbron en een schuilplaats voor verschillende soorten dieren. Plant bomen, struiken, vaste planten en eenjarigen. Zorg ervoor dat er ook eenjarigen in je tuin staan, want deze bloeien in het voorjaar en de zomer en bieden zo voedsel aan bijen en vlinders.
  • Laat bladeren en takken liggen. Bladeren en takken bieden een schuilplaats voor egels en andere dieren. Je kunt ze ook gebruiken om een composthoop te maken. Of gebruik fijn snoeihout voor een takkenril.
  • Plaats een nestkast of voederbak. Een nestkast biedt een veilige plek voor vogels om hun nest te bouwen. Een voederbak biedt voedsel aan vogels, eekhoorns en andere dieren.
  • Laat een deel van je tuin verwilderen. Dit biedt een thuis aan insecten, vogels en andere dieren. Vleermuizen zijn hele nuttige insecteneters. Muggen zijn een grote voedselbron voor deze dieren.
  • Gebruik geen gif. Gewasbeschermingsmiddelen zijn ook gewoon schadelijk. Gif is slecht voor planten en dieren. Gebruik natuurlijke middelen om ongedierte te bestrijden. Door het ecologisch evenwicht in de tuin in orde te maken, onderhoudt de tuin zichzelf.

Voordelen van een diervriendelijke tuin

Een diervriendelijke tuin heeft een aantal voordelen:

  • Het biedt een thuis aan een verscheidenheid aan dieren. Dit is goed voor de biodiversiteit.
  • Het is een bron van plezier en ontspanning om dieren in je tuin te zien.
  • Het kan bijdragen aan een schonere en gezondere omgeving.

Kies ook voor een diervriendelijke tuin

Een diervriendelijke tuin is een mooie en duurzame manier om je tuin in te richten. Het is goed voor de dieren, de mens en de omgeving.

Wil je je tuin ook diervriendelijk maken maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Overweeg dan eens om een consult met onze tuinecoloog te boeken. Hij kan je adviseren hoe je jouw tuin zo diervriendelijk mogelijk kunt inrichten.

Deel dit artikel:

Ook interessant

Tuinecoloog logo 1200x1200

Gratis Tuin Quickscan

Doe vrijblijvend onze tuin quickscan en ontdek hoe ecoproof uw tuin is!